Laat je inspireren! - Tips: Het juiste vloerkleed uitkiezen

Kies het juiste vloerkleed

Een vloerkleed heeft zo ontzettend veel voordelen! En dan niet alleen als stijlbepalend onderdeel van de woonkamer of slaapkamer. Een groter tapijt of kleiner kleedje heeft elk zo zijn charme en gebruiksmogelijkheden, maar ze delen wel een paar belangrijke eigenschappen. En dan bedoelen we met name warmte, anti-slip, akoestiek en optisch bedrog. Vraag je je af hoe dan? 

Een kleed geeft warme voeten: Heb je een koude vloer omdat er tegels liggen of de isolatie minder is? Dan onttrekt dat snel warmte aan je voeten. Niet alleen op sokken of dunne sloffen, maar ook met dunnere zolen onder je schoenen. Een vloerkleed in de zithoek, bij het bed of in je favoriete leeshoek kunnen je voeten een stuk warmer houden. En heb je warme voeten dan heb je het ook veel sneller behaaglijk warm!

Anti-slip is veiliger dan de kale vloer: Als je een wat gladdere vloer hebt van tegels of laminaat dan kan het best glad zijn in huis, zeker als je op je sokken loopt. Vooral een groter vloerkleed, of een tapijt wat gedeeltelijk onder een meubel ligt is een stuk minder glad. Vooral voor oudere mensen of jonge kinderen kan dit een voordeel zijn, maar ook voor je huisdier! Een hond of kat op leeftijd kan veel makkelijker opstaan met wat anti-slip onder de pootjes.

Een tapijt dempt geluid: Ben je wel eens een lege ruimte binnen gelopen? Dan weet je precies wat we bedoelen. Of het nou een woonkamer is, een kantoorruimte, thuiskantoor of kinderkamer; stof in de kamer dempt die galm. Dat kan in de vorm van gordijnen, maar ook een tapijt op de vloer kan enorm veel doen.

Formaat en model van een tapijt hebben optisch veel invloed: Kleinere ruimte? Lange, smalle kamer? Een goed gekozen en gepositioneerd vloerkleed kan optisch heel veel doen voor een ruimte. Dat kan liggen aan het formaat en model maar ook de kleur. Donkere kleuren zijn bijvoorbeeld wel warmer, maar maken ook vaak kleiner. 

Leuk al die voordelen, maar hoe kies je nou het vloerkleed dat het beste in jouw huis past? Want als elk tapijt qua kleur, vorm en stijl een andere uitwerking heeft dan moet je wel weten waar je op letten moet. Met onderstaande tips helpen wij je een graag op weg!

De basis

Shape en size hebben heel veel invloed in hoe de kamer optisch over komt dus of het de uitstraling van de kamer helpt of juist tegenwerkt.

Een te klein vloerkleed valt weg in de ruimte en laat de kamer veel rommeliger ogen. Doordat er veel meer vakken worden gemaakt wordt elk vak op zichzelf kleiner en dit toont uiteindelijk kleiner. Anders dan je zou denken helpt een groot kleed - door weinig onderbrekingen op de vloer - juist om de ruimte groter te laten lijken. Zet de poten van je meubels op je vloerkleed en je creëert één geheel van je zithoek. Ook dit geeft ruimte.

Heb je een brede, korte woonkamer dan kan een langer en smaller kleed een effect geven van meer diepte. Heb je juist een hele lange smalle woonkamer, dan kan een vierkant kleed of een tapijt in de andere richting leggen de kamer wat minder lang en smal maken.

Ronde vloerkleden geven de woonkamer een speels en zacht effect. Combineer er meerdere deels over elkaar en je maakt er een organischer vorm van. Dit kan wel weer wat drukker worden en misschien minder verstandig bij kleinere kamers.

Ben je fan van patroontjes? Pas op dat het niet te druk wordt! Maar het is ook niet zo dat een kleinere kamer een grover patroon moet hebben om rustiger of leger te lijken. In tegendeel. Een kleiner patroon herhaalt vaker en kan daardoor heel goed de zithoek groter laten lijken. Vind hierin de middenweg die het beste past bij je smaak en de ruimte die er is.

Heb je een zonniger en een donkerer kant of hoek in de woonkamer? Je kunt dan de donkere kant ophalen met een licht kleed wat zo veel mogelijk licht reflecteert en de lichtere kant wat warmer maken met een donkerder tapijt.

Afmetingen

Begin met het bepalen van de afmetingen van je vloerkleed. Je kijkt dan naar de grootte van de ruimte waar het kleed komt te liggen én je kijkt naar de afmetingen van de meubels die op of rondom het kleed komen. Door het neerleggen van kranten of folders, kun je gemakkelijk een beeld krijgen van hoe groot het kleed is en wat dan mooi zou zijn in jouw al bestaande interieur. Door meubels op het kleed te plaatsen verbind je de meubels; door dit te visualiseren zie je meteen het effect van het vloerkleed.

Tip: Als je je vloerkleed onder een eettafel zet, zorg dat dat-ie aan beide kanten 60 centimeter uitsteekt. Je kunt zo je stoel naar achteren schuiven zonder dat-ie van het kleed glijdt. 

Vorm

Nog steeds is het rechthoekige vloerkleed de meest gekozen vorm. Dat is ook gemakkelijker te visualiseren met kranten en folders. Toch wint het ronde tapijt terrein. Vooral in moderne en strakke interieurs passen de ronde kleden goed; het vloerkleed doorbreekt dan de strakke vormen en de ronde vorm geeft een speelt effect in je interieur. 

Tip: Laat je creativiteit de vrije loop en leg meerdere (dunne) kleden op elkaar. Zo creëer je iets unieks in je (woon)kamer.

Hoogpolig of laagpolig

Een belangrijke keuze is; hoog- of laagpolig. Een hoogpolig kleed heeft een sfeervolle en luxe uitstraling. Het zorgt ervoor dat geluid gedempt wordt en voelt als een kussentje onder je voeten. Het schuiven van stoelen op een hoogpolig vloerkleed is alleen wel lastig en het je krijgt eerder afdrukken van bijvoorbeeld meubelen of stoelpoten.

Een laagpolig vloerkleed is perfect als je een kleed zoekt dat je gemakkelijk kunt schoonmaken of als je een stofzuigrobot hebt rondsnorren. Er zijn heel veel designs mogelijk en het is uitermate geschikt om onder je eettafel of je bureau te leggen. En als je last hebt van huisstofallergieën hebt of je hebt huisdieren, dan is een laagpolige vloerkleed echt ook een handigere keuze. Het nadeel is natuurlijk dat het wel wat minder fluffy voelt aan je voeten.

Denk goed na over deze keuze! Een patroon of kleur kleed kan helemaal je ding zijn qua look en feel, maar het moet wel bij de situatie thuis passen. Het is zonde als uiteindelijk het kleed in de garage eindigt omdat de stoelen er niet lekker op schuiven of het te weinig koude tegen houdt. Dus bekijk de situatie thuis goed en wees eerlijk naar jezelf!

Materiaal

En dan nog de keuze voor een materiaal! Materiaal is vaak wel een van de eigenschappen waar mensen minder waarde aan hechten omdat het van mindere invloed is dan de andere eigenschappen. Maar toch even op een rijtje:
Wol heeft weinig onderhoud nodig en voelt warm aan op koude dagen en koel op warme dagen.
Viscose zal op bepaalde allergieën minder invloed hebben omdat het geen natuurlijke vezels zijn.
Katoen is licht en luchtig en ook allergievriendelijk omdat het minder pluist.
Jute werkt ventilerend en is oersterk en dus gaat lang mee.
Polyester heeft door de glans een zeer luxe uitstraling en is erg zacht aan de voetjes.

Aan jou de keuze!

Geschikt voor elke kamer

Veel mensen denken dat een vloerkleed vooral geschikt is voor de woonkamer. Wist je dat je een vloerkleed in elke kamer kunt leggen en je zo niet alleen interieurvoordelen kunt hebben? Heb je bijvoorbeeld een kantoor dat heel hol klinkt? Met een vloerkleed los je het op. Een vloerkleed is een veelzijdige interieuraccessoire en dus niet alleen maar mooi!

Ready? Duik in de vloerkleden en vind je match!