Laat je inspireren! - Kerst met DoaBuy: Vind de perfecte kunstkerstboom

Kerstboomwijzer

Welke kunstkerstboom past bij jou?

Sommige mensen staan in oktober al te popelen om het huis kerstklaar te maken. Toch weet eigenlijk niemand precies hoe en waarom de kerstboom ons huis in is gehaald. Het verhaal gaat dat in de zestiende eeuw er in Letland al bomen werden versierd voor de viering van de winterfeesten. Ondanks dat de boom vanuit de kerk gezien werd als niet-christelijk, stond het voor de bevolking juist voor vruchtbaarheid en vernieuwing.  

De Duitse godgeleerde Maarten Luther gaf een nieuwe betekenis aan de kerstboom; hij stelde de versierde den als symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Zo werd wereldwijd de kerstboom gelinkt aan kerst.

Na jaren van echte bomen is nu de kunstkerstboom aan een opmars begonnen. En dat is logisch, want een een kunstkerstboom zitten zo veel voordelen!

Duurzame kunstkerstboom

Kunstkerstbomen heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Een goede kunstkerstboom gaat jaren mee. Wel zo fijn en duurzaam.

Het beste kies je voor een kunstkerstboom met takken met een stalen kern, en met een degelijke standaard, zodat-ie na het optuigen niet omvalt en lang meegaat. Een ander groot voordeel van deze stalen takken is dat zware ornamenten beter in de boom blijven hangen én doordat je de takjes kunt buigen, kun je meer kanten op met de kunstkerstboom. Je hebt dan nooit meer zo'n vervelende kale plek in je kerstboom.

Kleurrijke basis

Nog een voordeel van een kunstkerstboom is dat-ie niet alleen in traditioneel groen verkrijgbaar is. De laatste trends zijn de zwarte, witte en roze kunstkerstbomen. Met een gekleurde boom heb je zelfs met alleen lampjes al een echte eyecatcher.

De roze kunstkerstboom

De roze kerstboom heeft een sprookjesachtige uitstraling. Je kunt met deze boom dan ook twee kanten op: kies voor lichte pasteltinten, die het idee geven dat de boom zo door de elfen uit een sprookje in je huis is gezet; of ga voor knalkleuren, ook in het roze, om een knaleffect te creëren. Zet een opvallende witte piek op de kerstboom en fleur de boom op met de roze vogelclips. De roze papieren ornamenten zijn dit jaar helemaal hip, dus passen perfect bij de trends in 2022.

Tip: plaats een kerststuk op tafel met pastelroze tinten voor een matching effect met de kersttafel.

De witte kunstkerstboom

Een witte kerstboom in huis geeft meteen een bijzondere uitstraling. Met deze kunstkerstboom kun je alle kanten op; denk bijvoorbeeld eens aan wit en pastelroze tinten voor een zoet effect. Hang dan bijvoorbeeld helder glazen ballen en kunststof kerstpegels in de boom, gecombineerd met dennenappels in twee roze tinten. Witte strikken komen helemaal tot hun recht in deze boom.

Wil je juist een winters paradijs van je huis maken? Kies dan voor wit gecombineerd met ijsblauw. Zilver past ook perfect bij dit thema. Deze thema’s laten jouw witte kunstkerstboom echt eruit springen dit jaar.

De zwarte kunstkerstboom

Als je echt 100% hip wil zijn in 2022, kies dan voor een zwarte kunstkerstboom; dit is écht de trend van dit jaar. Met de zwarte kunstkerstboom kun je alle kanten op, wat dat betreft is het net een zwart kledingstuk. Kies voor drukte en veel kleur, of hou het alleen bij wit, goud of zilver. In de zwarte kunstkerstboom kan alles, omdat de boom zelf een goede contrastkleur is. Leuk detail, als het donker is en alleen de kerstverlichting aan is valt de boom meer weg dan een groene, daardoor valt de kerstversiering extra op!

De groene kunstkerstboom

Natuurlijk is een traditionele groene kerstboom ook prachtig deze kerst. En ook dan heb je nog veel keuze. Een smalle boom voor een kleinere woning, een boom met fiber optic waar je geen lichtjes meer in hoeft te hangen of een boom met besneeuwde takken voor wat extra sfeer. Keuze genoeg! En in deze groene kunstkerstbomen kan en mag alles. Diepgroen en paars zijn kleuren die dit jaar helemaal hip en happening zijn. Ook ornamenten van papier mogen dit jaar niet ontbreken in je kunstkerstboom. Hou je van gekkigheid? Hang je boom vol met vogels, en vlinders of bloemen, dan volg je de laatste trend van 2022. Het is een jaar waarop de kunstkerstboom écht weer de eyecatcher mag zijn. Vergeet dus niet jouw boom vast te leggen op de foto. Leuke items geshopt bij ons? Wij zijn benieuwd wat je ervan maakt, dus tag ons vooral met #doabuy.eu

Leuke kerstboomweetjes 

Gespreksstof nodig aan de kersttafel? Wij hebben nog wel een paar leuke weetjes voor je!

Wist je bijvoorbeeld dat de eerste kunstkerstboom al in 1883 gemaakt werd? De Amerikaanse president Teddy Roosevelt bracht in 1901 het gebruik van de kunstkerstboom al aan de man omdat het beter voor het milieu was én op termijn goedkoper.

Anders dan je misschien verwacht is een kunstboom brandveiliger dan een echte! Een echte kerstboom krijgt meestal geen water en droogt dan helemaal uit en dorre bomen vatten gemakkelijk vlam. Een kunstkerstboom is geïmpregneerd en daarom dus bijna niet brandbaar.

Als je iemand met een echte boom op stang wil jagen... In een echte kerstboom wonen wel 25.000 beestjes, die haal je met een echte boom dus in huis! Met een kunstkerstboom voorkom je dit en hoef je er ’s nachts ook niet wakker van te liggen dat je net per ongeluk een ‘eng’ beestje opeet.

En waarom nu juist een boom die de kleur niet verliest? Vroeger was men ervan overtuigd dat de takken die hun kleur nooit verloren geesten en heksen buiten de deur hielden. Dat gaf de mensen een ‘veilig’ gevoel tijdens kerst. En dat is wat we willen toch, vooral met Kerst, ons onderdompelen in de veiligheid van ons huis en onze dierbaren?