Laat je inspireren! - Samenwonen met huisdieren in een huisdierproof interieur

Zo huisdier-proof je je interieur!

Niet je huisdier aan je huis aanpassen, maar je woning aan je huisdier

Denk je erover om een vrolijke viervoeter in huis te halen, maar heb je twijfels of dat wel kan in jouw inrichting? Of heb je misschien al een huisdier en is -daardoor?- je interieur toe aan vernieuwing? Lees dan snel onze tips!
DoaBuy helpt je om je woning huisdiervriendelijk in te richten. Een belangrijke eerste tip: stem de kleur van je meubilair af op de kleur van je huisdier, dan zie je de haren minder goed.

Diervriendelijke zithoek

Zitmeubelen

Een van de moeilijkste dingen om te kiezen, zijn je zitmeubels als je een hond of een kat hebt. Toch kun je met de juiste afwegingen de perfecte bank of fauteuil kopen. Donkere kleuren worden al vinder snel vies dan lichte kleuren, maar heb je een witte kat dan is het misschien toch verstandiger om een lichter kleurtje te nemen zodat je niet elke haar niet. En over haar gesproken; stoelen en banken die op hogere poten staan maken het veel makkelijker om onder de bank te stofzuigen. En je spendeert niet elke avond op je knieën onder de bank om het speelgoed er onder vandaan te vissen. Toch ook wel fijn dat je lekker rustig zitten kan!

Wat je beter niet kan doen, hoe leuk ze er ook uitzien, is een geweven stofje. Nagels blijven daar makkelijk in hangen en het kan voor katten zelfs een extra motivatie zijn om de nageltjes eens lekker te scherpen aan de bank. No go dus!

Een al betere keuze is velvet of ribstof, dan voorkom je halen in je stof. Alleen daar kunnen haren wel weer meer aan blijven plakken. Ben je bang voor een vieze hondengeur op je bank? Kies dan voor een synthetische stof óf leg een zachte plaid op je zitmeubels voor je viervoeter om op te liggen en leer hem of haar dat dat het enige toegestane plekje is.

Veel mensen kiezen voor (nep)leer. Dit is qua haren by far de beste keuze en het is veel makkelijker af te nemen dan welke stof dan ook. Maar nagels maken hierop wel makkelijker krassen en dat is natuurlijk zonde! Dus houd in dat geval de nagels van de huisdieren kort, of ga voor een leuk vachtje in de hoek. Huisdieren zullen van nature de fluffy kant kiezen en niet het koude (nep)leer.

Een bank met verwisselbare hoezen is het meest ideaal, omdat je de hoezen kunt wassen in de wasmachine. Ook als er ongelukjes gebeuren is het dan niet zo erg. Tip: koop meteen 2 hoezen voor de bank zodat je kunt wisselen als er eentje de was in gaat.

Als je graag losse sierkussens in je zitbank of fauteuil hebt liggen als decoratie of om in weg te kruipen houdt dan ook vooral rekening met haren en kleur. Donkerder kleuren of gemêleerde kussens of sierkussens met een patroon zie je veel minder op en gladdere stoffen hangt minder haar aan dan ruwe stoffen.

Salontafel

Bij de keuze van een salontafel kun je weinig fout doen. Er zijn twee dingen die je mee kan nemen in je overwegingen. Dat is de hoogte enerzijds, een hond met zijn kwispelstaart en nieuwsgierige natte neus kan veel makkelijker bij een wat lagere salontafel of bijzettafel dan een hogere. En anderzijds ook hiervoor geldt dat een hogere poot makkelijker schoon houdt onder de tafel omdat je er beter bij kunt met de stofzuiger.

Diervriendelijke eetkamer

Bij de meeste gezinnen mogen de huisdieren ook vrij de eetkamer in en uit wandelen. En die willen we natuurlijk ook zo lang mogelijk netjes houden!

Eten is ontspanning en relaxen doe je nu eenmaal beter in een kamer die mooi en schoon is. Kies daarom voor meubelen van hout in je eetkamer. Je ziet er niks op en mocht je toe zijn aan iets nieuws, dan kun je het met een likje verf een totaal ander uiterlijk geven. Of kijk eens bij andere harde materialen zoals kuipstoelen van kunststof of een eetkamerstoel of eettafel met metalen poten. Dit kan een hele stoere look geven en is ideaal in onderhoud.

Met name honden kunnen nog wel eens wat lomp zijn in huis, dus om te voorkomen dat de stoelen je om de oren vliegen tijdens de zoomies kies je best voor wat zwaardere meubelen. Zijn je huisdieren lekker relaxed of niet zo jong meer, dan is dat natuurlijk minder belangrijk. Maar ook hier geldt hetzelfde als bij de woonkamer voor de materialen van de zittingen en de wasbare hoezen. Beter een steviger materiaal wat ofwel goed afneembaar is en weinig haar aan blijft hangen, of in elk geval een stofje waar de nagels niet in blijven hangen.

Diervriendelijke vloerkleden

Het is een fabeltje dat je met huisdieren geen vloerkleed kunt hebben. Natuurlijk, als je een pup hebt die nog niet zindelijk is, is het verstandig om even te wachten met de aanschaf van een vloerkleed. Want ongelukjes gaan nu eenmaal niet gemakkelijk uit stof. Maar als je hond eenmaal zindelijk is, kun je je woonkamer prima opfleuren met een laagpolig vloerkleed. Een laagpolig kleed is gemakkelijk te stofzuigen en kun je met een tapijtreiniger ook gemakkelijker af en toe schoonmaken.

Met een kat kun je beter kiezen voor een hoogpolig vloerkleed. Je ziet dan eventuele krabsporten niet en het lokt ook minder uit tot krabben dan een laagpolig of dun kleed.

Kies voor kunstplanten

Omgooien, ervan eten, erin plassen; katten en planten gaan niet altijd heel goed samen en ook sommige honden vinden je kamerplanten een tikkeltje te interessant. Ook al probeer je het te voorkomen, een ongelukje zit in een klein hoekje. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn voor je ondeugende huisgenoot want best veel kamerplanten zijn giftig. Met een kunstplant voorkom je een haastig bezoekje aan de dierenarts.

Sprietjes en dunne stengeltjes zijn onweerstaanbaar voor de meeste katten om op te kauwen. Ook voor de kunstplanten geldt dat je de grassen en lange sprieten voor de zekerheid beter links kan laten liggen. Groter blad is lang niet zo aantrekkelijk.

Overige tips

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om een huisdiervriendelijk huis te creëren. Hier nog een paar snelle ideeën:
  1. Maak een huisdierenhoekje; een plekje waar je huisdier kan slapen - een mand, iglo of kattentent - met daaromheen zijn drinken en speeltjes. Dan heeft je huisdier altijd zijn eigen plekje om zich terug te trekken als het te spannend wordt of als hij of zij gewoon even wat rust wil.
  2. Kies bij het vernieuwen van je interieur voor kleuren die bij jouw viervoeter passen. Heb je een witte kat, kies dan licht kleuren, heb je een zwarte hond, ga dan voor zo donker mogelijk. Als de haren niet zo opvallen sta je al 1-0 voor!
  3. Laat niks slingeren! Geen eten en geen losse spullen die gevaarlijk kunnen zijn. Voor dieren is alles speelgoed, die zien het verschil niet tussen hun eigen knuffelbeer of jouw fancy sierkussen. En eten… Dat is vanzelfsprekend een magneet voor elk huisdier, maar veel van wat wij eten is giftig voor je viervoeter!
  4. Kies voor wandlampen in plaats van vloer- en tafellampen, zodat jouw mooie lampen niet omgelopen worden tijdens de gekke 5 minuten.
  5. Bespaar niet op een stofzuiger. Met een goede stofzuiger zuig jij gemakkelijker de haren van je huisdier op en dat bespaart tijd en moeite.