Laat je inspireren! - Inrichting van je balkon

Van balkon tot mini paradijs

Hoe kleed je je balkon gezellig aan?

Niet iedereen heeft het geluk een grote tuin te hebben waar in de zomer ontspannen kan worden. Vaak wordt buiten ontspannen op één lijn gezet met een tuin achter het huis. Dit hoeft zeker niet zo te zijn, ook op het balkon in een flat(je) kun je het ontzettend gezellig maken. Met deze tips weet jij zeker dat je deze zomer geniet van het mooie weer in je eigen kleine paradijsje.

Met deze tips benut jij je balkoncentimeters en maak je van je balkon je favoriete plekje in huis.

1 Waarvoor gebruik jij je balkon?

Het klinkt misschien wat gek, maar het is een goed idee om na te denken over wat jij voornamelijk op je balkon wil doen. Zeker met beperkte ruimte kun je niet altijd alles kwijt dus is het beter om één ding goed te doen. Wil je puur in de zon liggen met een goed boek en een koud drankje, dan mag een heerlijke loungestoel niet ontbreken op je balkon. Maar ben je chefkok en wil je je kookkunsten ook in eigen tuin oppeuzelen, dan neemt een ligbed of loungeplek teveel ruimte in en kun je beter kijken voor een gezellige bistroset, zodat je lekker op het balkon kunt eten.

2 Begin met een vaste basis

De basis bepaal je aan de hand van wat jij het meest gaat doen op je balkon. Tuinmeubelen zijn een grotere aankoop en zijn dus de vaste basis van je balkon. Kies ze dus zorgvuldig uit!

Wil je zonnen? Kies eerst je perfecte ligbed of ligstoel dan zie je precies hoeveel plek je nog nodig hebt. Ben je een bbq-fanaat? Kijk eerst waar en welke bbq je neerzet en bouw daar omheen op met een tafeltje en stoeltjes.

Op een balkon kies je het beste voor smalle en praktische meubelen in verband met ruimte. Zo kunnen inklapstoelen of stapelbare stoelen en een opklapbaar ligbed het mogelijk maken zowel te zonnen als te eten.
Hespèride lounger Bonao 83x194x64 cm grey Hespèride lounger Bonao 83x194x64 cm grey, Grey, medium Sale
Hespèride lounger Bonao 83x194x64 cm grey Hesperide
€ 109,00 € 76,30
Sale
DoaBuy
€ 44,95 € 31,46

3 Zoek naar speciale balkonaccessoires

Als je grote meubeltjes staan, kun je verder met inrichten door middel van speciale balkonaccessoires. Deze spullen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op het balkon en nemen dus zo weinig mogelijk ruimte in. Een voorbeeld is de speciale tafeltjes voor aan de balkonrand, potten voor over de rand of een halve parasol die je tegen de balkonmuur zet.

Let wel even op de regeltjes die gelden als je in ee flat woont. Niet alles kan en mag. Zo kan het zijn dat overhangende planten niet mogen (je wil tenslotte ook geen regen van de plantenbak van je bovenburen!) en vaak mag je niet zomaar boren in de gevel of overkapping in verband met garanties en verzekeringen. Of een kolenbarbecue is niet toegestaan. Ga in dat geval voor elektrisch of gas!

4 Tijd voor wat gezellige aankleding

Een balkon ziet er vaak uit als een saaie betonnen bak, maar dat hoeft helemaal niet! Ga gezellig los op de aankleding! Heb je nog een balkon of afdak boven je balkon? Helemaal mooi! Dan liggen je spulletjes ook droog bij onverwachte regenbuien. Je kan best een beetje afstylen met dingen die niet voor buiten bedoeld zijn. Als je ze dan maar wel naar binnen haalt als het weer minder is.

Wat kan je doen? Leg sfeervolle sierkussens met een tropisch tintje in de stoelen en warme (kleurrijke) plaids op je loungeset of loungestoelen en je creëert meteen sfeer op je balkon. Met nog een gezellig vloerkleed op de grond maak je er een geheel eigen relaxplekje van. Een vloerkleed maakt het balkon ruimtelijker en is fijn voor je voeten – lekker zacht. Of je legt kunstgras neer. Lijkt het toch net een tuin!

Of ga voor (kunst)planten! Ook een balkon mag groen zijn! Heb je groene vingers, dan kun je nog wat plantjes kweken in een kweekbak of leuke pot. Wil je het hele jaar door groen en heb je geen groene vingers? Als je een kunstplant kiest waar geen stof aan zit dan kan die ook best een tijd buiten overleven! Ze verkleuren natuurlijk wel wat sneller, maar dicht tegen de gevel in een droog en schaduwrijk plekje kan hij nog best lang mooi blijven.
Deludere artificial plant grass 70 cm Deludere artificial plant grass 70 cm, Green, medium Sale
Deludere artificial plant grass 70 cm Deludere
€ 16,45 € 11,51

5 Ga de hoogte in

Als je weinig vloeroppervlak hebt, is een goede oplossing om in de hoogte te werken! Met leuke bijzettafels met meerdere hoogtes kun je bijvoorbeeld planten en decoratie ‘op elkaar’ zetten. Dit bespaart ruimte en toch kun je sfeer creëren. Denk er ook eens aan dat heel veel dingen aan de muur gehangen kunnen worden. Met leuke wall art maak je je balkon helemaal af. Let wel weer even op de regels die bij jou in de flat gelden!

Wij weten zeker dat jij met deze tips zo’n gezellig balkon creëert dat je niet meer verlangt naar die grote tuin die veel onderhoud nodig heeft. Dit wordt ultiem genieten!